Odbudujemy pomnik Alfreda Böhmera

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że podjęliśmy się odbudowania zniszczonego pomnika i ponownego upamiętnienia wyjątkowej postaci jaką był Alfred Böhmer. Dzięki środkom własnym Fundacji oraz otrzymanemu z Urzędu Miasta Ełku dofinansowaniu, za kilka tygodni przy ścieżce pieszo-rowerowej odsłonimy odbudowany pomnik i tablicę informacyjną. O postępie prac będziemy informować na bieżąco.
Dziś mija 112 lat od tragicznej śmierci Alfreda Böhmer'a. 21 czerwca 1908 roku na Jeziorze Ełckim rozszalała się burza, w czasie której podczas żeglowania Alfred Böhmer utonął. Z Ełkiem związany był od 1902 roku, kiedy to jako oficer armii pruskiej został przeniesiony
z Opola, odpowiedzialny był za biuro rejestracji ludności. Alfred Böhmer to jeden z pierwszych niemieckich artystów fotografików światowego formatu, twórca piktorializmu (nurtu w fotografii artystycznej). Obecnie znanych jest około 40 zdjęć podpisanych Hauptmann Böhmer. Był jednym z najwyżej nagradzanych podczas artystycznych wystaw fotograficznych w Mediolanie, Erfurcie, Amsterdamie i Hamburgu. Część jego prac znajduje się w Muzeum Gudhejm na duńskiej wyspie Bornholm.
Na zachodnim brzegu jeziora ełckiego wzniesiono pomnik upamiętniający jego osobę, Prawdopodobnie pod koniec lat 70. XX w. pomnik został zniszczony, do dziś pozostał tylko cokół widoczny z nowo wybudowanej ścieżki pieszo - rowerowej.
Na stronie Stowarzyszenia Historyków Fotografii możemy przeczytać:
"Pochodził z pruskiej szlachty, karierę oficerską w armii pruskiej rozpoczął od ukończenia w 1878 r. elitarnej szkoły kadetów Lichterfelde Hauptkadettenanstalt w Berlinie. W Opolu stacjonował przez 12 lat jako Bezirksoffizier im Landwehrbezirk Oppeln. W kręgu jego artystycznych zainteresowań znajdowały się przede wszystkim krajobraz i portret. Był „mistrzem światła”, unikał stosowania technik specjalnych, pozostał wierny fotografii „czystej”, choć interpretowanej w typowej dla piktorializmu manierze. Ówcześni recenzenci podkreślali, iż Böhmer wypracował sobie własny styl fotografowania krajobrazu. Był jego znakomitym obserwatorem, koncentrował się na wyborze odpowiednich warunków pogodowych, światła i cienia i ich wpływu na sposób fotografowania."
Działanie realizujemy w ramach projektu: Zwiększenie atrakcyjności turystyczno - krajoznawczej nowo tworzonej ścieżki pieszo-rowerowej wzdłuż jeziora ełckiego poprzez odtworzenie pomnika Alfreda Böhmera i ustawienie tablicy turystyczno - informacyjnej.

• Bezpłatna przestrzeń reklamowa dla organizacji pozarządowych i przedsiębiorstw społecznych

21/08/2020

W centrum Ełku stanął 4 metrowy słup ogłoszeniowy.

• Dnia 16 sierpnia (niedziela) odsłoniliśmy pomnik Alfreda Böhmera

17/08/2020